'Yönetim, Liderlik ve Motivasyon' Sempozyumu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve THD İzmir Şubesi organizasyonu ile 'Yönetim, Liderlik ve Motivasyon' Sempozyumu  Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

İKÇÜ Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Turan Gökçe, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bumin Dündar,  Rektör Danışmanı Taha Aksoy, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ayfer Karadakovan, Selahattin Eyyubi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ferda Özbaşaran, Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gülseren Kocaman, İKÇÜ Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç.Dr.Yasemin Tokem ve birçok akademisyenin, idari personelin ve öğrencilerin katıldığı sempozyumun açılış konuşmalarını Rektör Prof.Dr.Galip Akhan ve SBF Dekanı Prof. Dr. Bumin Dündar yaptı.

“Lider zengini bir ecdada sahibiz”

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bumin Dündar, tarihte bu kadar lider, kahraman çıkaran bir başka milletin olmadığını belirtti. Prof. Dr. Bumin Dündar, “En umutsuz anlarda umut olan çağ atlatan sayısız gerçek liderlere sahibiz. Liderler sadece hayatta değil öldükten sonra da aramızda yaşayan  insanlardır. Liderlerin yaptıkları işler, bıraktıkları eserler bizlere kılavuz olur” dedi.

“Klinikleri yöneten liderler hemşirelerdir”

Rektör Prof.Dr.Akhan ise bu konuyu Sağlık Bilimleri Fakültesinin ele almasının çok önemli olduğunu kaydetti. Prof.Dr.Akhan şunları kaydetti: “Uzun süre klinik yöneticiliği ve başhekimlik yaptım. Bu dönemde gördüğüm şey, klinikleri yönetenlerin hemşireler olduğuydu. Hekimler olarak sorumluluğu kliniklerde servis hemşirelere vermişizdir. Hemşireliğin eğitim programlarına baktığımızda yöneticilikle ilgili dersler var. Bu noktada eğitim almak çok önemli. Umuyorum ki tıp alanına da bu dersler konulsun. Öğrencilerimizi hayata hazırlarken geniş bir vizyonla onlara hazırlamak prensiplerimizden biridir. Bu gibi eğitimlerin onlara da çok şey katacağını belirtmek isterim”diye konuştu.

“Kusursuz personel arayan personelsiz kalır”

Rektör Danışmanı Taha Aksoy, “Yönetim” konulu verdiği konferansta yönetici olmanın unsurlarına değindi. Aksoy, yöneticilerin özellikle davranış psikolojisi konusunda bir şeyler bilmesi gerektiğini ifade etti. Aksoy, “ Her insanın yaradılışı farklıdır. Kişinin güçlü yanları olduğu gibi zayıf yanları da vardır. Yöneticinin görevi bu güçlü yanları öne çıkartarak kurumun faydasına sonuçlar çıkarmaktır. Kişiyi zayıf yönleriyle ele almak kuruma hiçbir fayda sağlamaz. Kusursuz personel arayan personelsiz kalır. Yöneticinin görevi faydayı öne çıkarmaktır” dedi.

“Lider eğitimlerinde Osmanlı Tarihi anlatılıyor"

Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gülseren Kocaman ile İKÇÜ Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç.Dr.Yasemin Tokem’in oturum başkanlıklarını yaptıkları “Liderlik” konulu panel kapsamında;  sunum yapan İletişim Uzmanı Harun Emre Karadağ, ‘İyi bir lider nasıl olmalı’ konusunu ele aldı. Liderde olmazsa olmazları aktaran  Karadağ, “ Eğer siz liderinizi doğru seçerseniz, o sizi istediğiniz noktaya taşıyabilir. Lider eşittir gönül kazanmaktır. Hepimiz aslında lideriz ama farkında değiliz. Her insanın bir liderlik seviyesi vardır. Bunu ölçen çeşitli testler bulunmaktadır. Gelecek kendini, ekibini, ailesini yöneten liderlerin asrı olacak. Ayrıca geleceğin liderleri ülkemizde yetişiyor.Bu fazla bilinmeyen bir bilgidir. Liderliğin tarifi bizde, bizim kültürümüzde. Dünyanın en iyi lider eğitimlerinde Osmanlı Tarihi uygulamalı olarak anlatılıyor. Örnek olay çözümlemeleriyle simülasyonlarla şimdiye aktarılıyor. ”

” diye konuştu.

Uzman Hemşire Özlem Karadağ’ın sunduğu ve yöneticilik deneyimlerini paylaştığı Hemşirelikte Liderlik konusunun ardından, Uzman Hemşire Ecem Yaprak sunumunda Pakistanlı kız çocuklarının eğitimine verdiği katkı ve mücadele ile dünyanın en genç Nobel Ödülü sahibi olan Malala Yusufzai’nin liderlik teorileri kapsamında liderlik özelliklerini  analiz etti ve paylaşımlarda bulundu.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ayfer Karadakovan ve İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bumin Dündar’ın oturum başkanlığındaki “Motivasyon” panelinde  İletişim Uzmanı Harun Emre Karadağ başarının temelini oluşturan motivasyonu ve kişinin kendini motive etme yollarını yaşamdan örneklerle aktardı.

Sempozyum yönetim ve liderlikte hemşireliğin güçleri ve güçlükleri konulu forumla son buldu.